يكشنبه 28 آبان 1396 Sunday 19 November 2017 29 صفر 1439

شوک درمانی عبارت است از عبور دادن جریان تضعیف شده الکتریکی از مغز بیمار که این عبور جریان باعث تغییرات شیمیایی و فعل و انفعالاتی در مغز بیمار می گردد. معمولا شوک درمانی در موارد خاصی مانند افسردگی شدید که به درمان دارویی جواب نمی دهد، اسکیزوفرنی، پارکینسون و ... توسط روانپزشک توصیه می گردد.

آمادگی‌های لازم برای بیمار قبل از شوک درمانی

-          بیمار قبل از شوک درمانی حتما باید مشاوره مغز و اعصاب و بیهوشی شده باشد.

-          قبل از شوک درمانی بیمار باید دارو‌های خواب آور مانند کلونازپام را کاملا قطع کند.

-          در صورت مصرف داروهای غیر خواب آور بیمار باید آنها را چندین ساعت قبل از شوک درمانی و همراه مایعات کم مصرف نماید.

-          اگر بیمار از دندان مصنوعی استفاده می‌کند در حین شوک آنها را دربیاورد.

-          بیمار حتما ناشتا NPO)) باشد.

نحوه انجام شوک درمانی:

معمولا طول مدت شوک درمانی حدود 30 الی 40 ثانیه می‌باشد و بعد از به هوش آمدن بیمار علایم حیاتی وی کنترل شده و بعد از یک ساعت استراحت و هوشیاری کامل و صرف مقداری غذا مرخص می‌شود. شوک درمانی خود به دو روش انجام می پذیرد: یکطرفه و دوطرفه. در نوع دوطرفه الکترودهای دستگاه شوک به دو طرف سر متصل می‌شوند ولی در نوع یکطرفه الکترودها طبق تشخیص روانپزشک معالج به یک طرف سر (یک نیمکره مغز) متصل می‌گردند. نوع یکطرفه نسبت به دو‌طرفه با اختلال حافظه کمتری همراه است با این حال سرعت بهبودی در شوک دوطرفه بیشتر است.

واحد شوک درمانی بیمارستان روانپزشکی فجر تبریز متشکل از یک روانپزشک، یک متخصص بیهوشی و یک تکنسین بیهوشی است که در روزهای فرد آماده پذیرش و انجام شوک می باشند. البته بسته به نظر روانپزشک شوک درمانی می‌تواند در روزهای دیگر هفته نیز صورت بپذیرد.

نوار مغزی (الکتروآنسفالوگرافی)

واحد الکترو آنسفالوگرافی بیمارستان فجر تبریز در سال 84 شروع بکار کرده است. بیماران پس از هماهنگی با واحد پذیرش می‌توانند همه روزه به این مرکز مراجعه نمایند.

نوار مغز یا ثبت فعالیت الکتریکی مغز انسان است که این فعالیت‌ها به صورت سیگنال دریافت و مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند. نوار مغزی در مواردی مانند: تشخیص و تعیین محل آسیب مغزی، کمک به تشخیص اختلالات روانی، مطالعه اختلالات خواب بکار می‌رود.لازم به ذکر است نوار مغزی به آمادگی قبلی بیمار نیاز ندارد.

آشنايي مختصر

-        الكترودمربوط به دستگاه نوار مغزی به قسمت‌هاي مختلف سر وصل مي‌شوند

-       يك الكترود به عنوان ent به پيشاني و ديگري به گوش فرد بيمار متصل مي‌گردد.

-     در يك محيط آرام كه بيمار كاملا بي‌حركت بوده و حتي آب دهانش را نبايد فرو ببرد و پلك نزند شروع به گرفتن نوار مغزي مي‌كنند.

-          8 پرواگرام براي گزارش به روانپزشك معرف، آماده و به بيمار تحويل مي‌گردد.